Dictionar de termeni
Above-the-fold = termenul se referă la paginile web şi reprezintă porţiunea din pagina pe care utilizatorul o vede atunci cand acceseaza site-ul, fără a fi nevoie de scroll. Fiind prima parte a site-ului dar şi pentru că mulţi utilizatori nu apelează la scroll, aceasta este cea mai importantă parte din pagina site-ului.
Arhitectura informaţională = reprezintă studierea modalităţii celei mai eficiente prin care informaţia este organizată pe site astfel încât ea să fie cât mai uşor de găsit de către utilizator. Exemple de arhitectură informaţională: organizarea unui site, găsirea celei mai simple metode de navigare în interiorul site-ului, modalităţi de identificare a paginilor etc
BOUNCE = mesajul / email-ul care nu ajunge la destinaţie din varii motive: adresa de mail nu este corectă sau este inactivă – în acest caz vorbim de hard bounce sau mesajul este perceput ca spam si deci emai-ul este respins încă înainte de a ajunge la destinatar – soft bounce. Atunci cand email-ul destinatarului a depaşit limita admisă de email-uri sau serverul pe care este hostat email este căzut, problema se va remedia imediat ce serverul rervine sau inbox-ul destinatarului este golit. Mesajul care nu a reusit să ajungă la destinaţie este fie retrimis automat de programul utilizat pentru a trimite email-uri, fie este retrimis manual de către utilizator.
Browser = programul prin intermediul căruia utilizatorul găseşte, accesează şi vizualizează conţinutul unei pagini web. Exemple de browsere: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera etc.
CMS = Content Management System = sistemul prin care utilizatorului i se permite să actualizeze sau să modifice conţinutul site-ului propriu.
Cod sursă = Source Code = codul conţinut de pagina web, scris într-un anumit limbaj de programare.
Comunitate virtuală = Virtual Community = comunitatea susţinută de un suport electronic, cum ar fi forumurile sau message-boardurile.
Conţinut dinamic = Dynamic content = conţinutul unei pagini web care nu este indexat de către motoarele de căutare şi este importat dintr-o bază de date pornind de la parametrii unei interogari.
Conţinut static = Static content = conţinutul ce nu este importat, spre deosebire de cel dinamic, fiind codat în interiorul paginii web şi totodată indexat de către motoarele de căutare.
CPC = Cost Per Click = reprezintă suma pe care beneficiarul de reclamă o plăteşte pentru fiecare click pe reclama respectivă.
Cumpărarea cuvintelor cheie = Keyword Purchasing = cumpărarea de la motoarele de cautare a unuia sau mai multor cuvinte cheie, relevante pentru un anumite site.
Dezabonare = procedeul prin care destinatarul unui email (de obicei cu titlu informativ) face o cerere specifica de a nu mai primi email-uri din partea expeditorului, astfel că acesta îi va sterge adresa de email din listele sale specifice sau generale.
Domain name = Nume domeniu = numele unic pe care îl are un anumit site. Acest nume este cumpărat pentru o perioadă limitată, de 1-2 ani, dupa care, dacă utilizatorul nu îl reinoieşte, domeniul expiră şi poate fi cumpărat de un alt utilizator. Pe parcursul valabilităţii site-ului, utilizatorul are drepturi exclusive asupra acestui nume pe internet.
Double opt-in = abonarea sau cererea specifică de a primi un anumit email. Înainte de a fi oficial abonaţi, beneficiarii primesc o cerere de confirmare pe adresa de email specificată.
Efectul de reţea = Network effect = fenomenul prin care utilizarea unui site sau a unui serviciu devine cu atât mai valoroasă cu cât este accesată de un număr mai mare de utilizatori, care la rândul său încurajează apariţia utilizatorilor noi. Un bun exemplu în acest sens sunt forumurile.
Frame = tehnica prin care pagina web este împărţită în arii fixe şi arii ce necesită scroll. Frame-urile sunt utilizate în primul rând pentru elementele ce trebuie să fie tot timpul pe ecran, cum ar fi bannere publicitare sau diverse meniuri de navigare. Folosirea acestei tehnici nu este recomandată, întrucât încetineşte timpul de încărcare al site-ului.
Frecvenţa cuvintelor cheie = Keyword Frequency = frecvenţa cu care este utilizat un cuvânt cheie într-o anumită arie a paginii web. Regula aproximativă sugerează o frecvenţă a cuvintelor cheie de 3 cuvinte / meta tag; 4 cuvinte / tag-ul titului; 20 cuvinte / pagină şi 10 cuvinte / alte tag-uri.
FTP = File Transfer Protocol = modalitatea prin care o pagina web sau anumite fişiere sunt încărcate pe un server.
Hartă site = Site map = pagina specială a unui site, care conţine link-uri către toate paginile site-ului, facilitând navigarea. Această hartă poate fi folosită si pentru a arăta motoarelor de căutare care este structura site-ului în vederea unei mai bune indexări.
Interaction Design = structurarea modului de interactiune şi relaţionare al utilizatorului cu calculatorul, dialogul dintre cei doi, rezultatul fiecărei acţiuni pe care utilizatorul o întreprinde şi mecanismele de feedback ale computerului la aceste acţiuni.
KEYPHRASES = Fraze Cheie = grupările de cuvinte după care utilizatorul face căutarea. Acestea au evoluat o dată cu trecerea timpului, astfel că sunt compuse din 2-3 cuvinte, menite să limiteze câmpul de căutare şi să obţină rezultate cât mai relavante.
Keyword Spamming = folosirea forţată şi repetată a unui cuvânt cheie într-un context cu scopul de a mări frecvenţa utilizării acestuia şi implicit de a obţine o poziţie mai bună în rezultatele motoarelor de căutare.
KEYWORDS = Cuvinte cheie = Cuvintele pe care utilizatorii le introduc în câmpurile special concepute din interiorul motoarelor de căutare. Exemplu: dacă în Google scrieţi cuvântul "litoral", înseamnă că "litoral" este cuvântul cheie al căutării dumneavoastră.
Landing page = o pagină specială, destinată utilizatorilor ce o vizitează în urma unei campanii online sau email informativ, menită să le explice motivul pentru care au ajuns să o viziteze, detaliază tema email-ului informativ şi dă indicaţii utilizatorilor ce vor să se intereseze mai departe de tema respectivă.
Link Reputation = totalitatea link-urilor din interiorul altor site-uri, ce fac trimitere către un singur site, fiind de preferat că site-urile să activeze în aceeaşi nişa sau acelaşi domeniu, având conţinut asemănător. Cu cât numărul de link-uri trimise către un singur site este mai mare, cu atât creşte reputaţia acestuia.
Link-uri asociative = link-urile ce fac trimitere spre informaţii suplimentare, detalii sau informaţii asociate celei pe care utilizatorul o vizualizează în momentul respectiv.
Liste închiriate = liste ce conţin beneficiarii ce şi-au dat acordul faţă de terţi, pentru a primi mesaje informative din partea acestora dar şi din partea partenerilor lor.
Liste proprii = listele cu beneficiarii care şi-au dat acordul direct faţă de posesorii listei pentru a le folosi datele de contact.
Log file = fişierul în care se înregistrează activitatea de pe un anumit server.
Mesaj comercial = cunoscut şi sub numele de închiriere de listă sau mass-mailing, reprezintă procedeul prin care unor liste întregi de abonaţi închiriate de la terţi li se trimite un singur mesaj informativ. Abonaţii trebuie să îşi fi dat în prealabil acordul pentru a primi acest gen de mesaje.
Mesaj HTML = mesajul ce pe lângă textul formatat într-un mod specific, mai poate conţine diverse elemente grafice.
Mesaj text = email-ul ce conţine doar textul simplu, fără a fi formatat (fonturi ieşite din comun, bold, italic, underline) şi fără a-i fi adăugate elemente grafice – imagini, tabele etc
Meta tag = parte a codului html special creată pentru a introduce textul de descriere al paginii. Meta tag-urile nu sunt vizibile utilizatorilor în cadrul site-ului, ele fiind utile pentru listarea în motoarele de căutare. Meta tag-urile pot include, de exemplu, proprietăţile unui document (autor, descriere, cuvinte cheie), cele mai importante tag-uri fiind descrierea şi cuvintele cheie.
Netiquette = eticheta sau codul bunelor maniere în spaţiul virtual / internet.
Newsletter = email informativ, trimis la perioade specifice de timp întregii liste proprii de abonaţi, care au solicitat de bunăvoie aceste informaţii.
Off-site optimization = totalitatea factorilor ce ţin de optimizarea site-ului pentru motoarele de căutare însă nu pot fi schimbate o dată cu codul html (numele domeniului, popularitatea sau reputaţia linkului etc
On-site optimization = optimizarea realizată prin modificarea efectivă a site-ului: navigarea, tag-urile, titlurie paginilor, frecvenţa cuvintelor cheie etc
Opt-in = abonarea propriu-zisă, sau momentul în care beneficiarii îşi dau acordul expres pentru a primi mesaje informative.
Opt-out = dezabonarea sau retragerea permisiunii de a mai primi mesaje informative, continuarea trimiterii lor fiind considerată ilegală.
PPC = Pay Per Click = Plată pentru fiecare click. Beneficiarul plătește o sumă de bani pentru fiecare click dat pe reclama sa. Reclama apare în diverse websiteuri în funcție de portofoliul de websiteuri ale Furnizorului.
Query = Interogare = instrucţiunile transmise motorului de căutare sau directorului în vederea localizării unei pagini web. Astfel de instrucţiuni pot fi cuvinte, fraze sau combinaţii ale acestora.
Rata de bounce = media obţinută între numărul total de bounce-uri (email-uri ce nu au ajuns la destinatar) şi numărul total de email-uri trimise. Pentru a obţine un procent, se foloseşte formula : total bounce / total email * 100
Rata de click = numărul total de click-uri pe link-ul conţinut de email împartite la totalitatea email-urilor ce au ajuns la destinaţie (* 100 pentru a obtine procente) Rata de click include şi click-urile multiple din partea aceluiaşi utilizator.
Rata de deschidere = totalitatea email-urilor deschise din totalitatea celor trimise către destinatari.
Search engine = Motor de cautare = site creat pentru a facilita găsirea informaţiei căutate de către utilizator. În funcţie de cuvintele cheie introduse de utilizator şi algoritmul specific de căutare folosit de fiecare motor în parte vor fi listate site-uile relevante căutări din punctul de vedere al cuvintelor cheie.
SEM = Search Engine Marketing = Marketing pentru motoarele de căutare, reprezintă strategiile implementate şi acţiunile desfăşurate pentru a creşte numărul de vizitatori ce ajung în site prin intermediul motoarelor de căutare.
SEO = Search Engine Optimization = optimizarea pentru motoarele de căutare reprezintă optimizarea din toate punctele de vedere a unui site pentru a fi cât mai bine listat în rezultatele motoarelor de căutare.
SERPs = Search Engine Results Pages = Paginile cu rezultatele din motoarele de căutare, respectiv rezultatele afişate în urma căutarii făcute în motorul de căutare de către utilizator, în funcţie de formatul şi opţiunile introduse de către acesta.
SPAM = mesaj informativ sau comercial care nu a fost solicitat de către destinatar, acesta nu si-a dat acordul specific în acest sens şi nici nu îşi doreşte să îl primească. În mesajul spam nu este indicată o metodă de dezabonare, aceste mesaje fiind astfel considerate ilegale.
Studiul cuvintelor cheie = Keyword research = analizarea cuvintelor cheie pentru a le descoperi pe cele mai relevante pentru un site şi pe cele ce aduc un număr mare de vizitatori.